Wednesday, 3 February 2021

Important Question Related to Gandhi ji

 Question Related to Gandhi ji

 

1. Gandhi’s inspiration for civil disobedience came from the writings of

 

Ans. Henry David Thoreau

 

2. Mohandas Karamchand Gandhi was called as Mahatma by

 

Ans. Rabindra Nath Tagore

 

3. During the Non-Cooperation Movement, which award did Gandhi ji return?

 

Ans. Kaiser-e-Hind

 

4. When was Mahatma Gandhi arrested during the ‘Quit India Movement’ of 1942?

 

Ans. 9th August 1942

 

5. Gandhi ji believed that

 

Ans. End and means both should be justified

 

6. At which one of the following places did Mahatma Gandhi first start his Satyagraha in India?

 

Ans. Champaran

 

7. Who is the author of Gandhiji’s favourite Bhajan ‘Vaishnava jana to tene kahiye’?

 

Ans. Narsi Mehta

 

8. In Gandhian Socialism

 

Ans. State is not required

 

9. October 2, Mahatma Gandhi's birthday is celebrated internationally as –

 

Ans. Non-violence Day

 

10. At which of the following sessions of the Indian National Congress, did Gandhi ji preside as the President?

Ans. Belgaum, 1924

 

11. Which of the following Round Table Conferences was attended by Mahatma Gandhi?

 

Ans. Second

12. Who led the salt Satyagraha Movement with Gandhi?

 

Ans. Sarojini Naidu

 

13.In which of the following movements did Mahatma Gandhi make the first use of hunger Strike as a weapon?

 

Ans. Ahmedabad Strike, 1918

 

14. Gandhiji organized ‘Dandi March’ in 1930 against:

 

Ans. Imposition of tax on salt

 

15. Who led the extremists before the arrival of Gandhi on the political scene for India’s freedom struggle?

 

Ans. Gopal Krishna Gokhale

 

16. Which of these slogans is associated with Gandhiji?

 

Ans. Do or die

17. Who of the following is considered the political guru of Mahatma Gandhi?

 

Ans. Gopal Krishna Gokhale

 

18. In which year did Mahatma Gandhi finally return to India from South Africa?

 

Ans. 1915


19. To how many years of imprisonment was Mahatma Gandhi sentenced for the first time in India?

Ans. Six

20. In relation to which of the following did Gandhiji use the phrase "Post-dated cheque on a crashing bank"?

Ans. Cripps Mission
---------------------------------------------------------------------------------------------------------- Searchadda24.in केवल Education Purpose यानि शिक्षा के छेत्र के लिए बनाई गई Website है, और इस पर उप्लाब्थ पुस्तक/Study Materials/Notes/PDF/Books के मालिक हम नहीं है, न ही बनाया गया है, और न ही Scan किया गया है| हम शिर्फ़ Internet पर पहले से उप्लाब्थ Link और Study Materials को प्रदान करते है, यदि किसी भी तरह से हम कानून का उल्घंधन करते है, या फिर कोई भी समस्या हो, तो कृपया हमें Mail करे

0 comments:

Please do not enter any spam link in the comment box. Thank You