Thursday, 8 October 2020

8 October 2020 Current Affairs in Hindi |Imp Current Affairs 2020 PDF |Target RRB NTPC Group D

 8 October 2020 Imp Current Affairs

8 October 2020 Current Affairs in Hindi |Imp Current Affairs 2020 PDF |Target RRB NTPC Group D

1. Who among the following has been nominated to head the CII’s public sector enterprises council?

निम्नलिखित में से किसे CII की सार्वजनिक क्षेत्र की उद्यम परिषद का प्रमुख मनोनीत किया गया है?

  1. A) Subash Chandra/सुभाष चंद्रा
  2. B) Anand Raj/आनंद राज
  3. C) Anil Kumar Chaudhary/अनिल कुमार चौधरी
  4. D) Shivam Singh/शिवम सिंह

Ans: Anil Kumar Chaudhary/अनिल कुमार चौधरी 

2. The Gujarat government has signed an MoU with which of the following countries in the water sector?

गुजरात सरकार ने जल क्षेत्र में निम्नलिखित में से किस देश के साथ एक समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किए हैं?

  1. A) Israel/इज़राइल
  2. B) Germany/जर्मनी
  3. C) France/फ्रांस
  4. D) Denmark/डेनमार्क

Ans: Denmark/डेनमार्क 

3. When will BRICS Summit 2020 take place?

ब्रिक्स शिखर सम्मेलन 2020 कब होगा?

a)October 15th 

b)October 25th 

c)November 2nd 

d)November 17th 

Ans: November 17th  

4. Indian Air Force Day celebrated on which day

भारतीय वायु सेना दिवस किस दिन मनाया जाता है

A)8 October

B)18 October

C)13 December

D)1 July

 Ans: 8 October

5. Which state has bagged the prestigious ‘PATA Grand Award 2020 for Marketing’ for its ‘Human by Nature’ campaign?

किस राज्य ने  मार्केटिंग के लिए ह्यूमन बाय नेचर अभियान के लिए   प्रतिष्ठित पाटा ग्रैंड अवार्ड 2020’ जीता है?

  1. A) Uttar Pradesh/उत्तर प्रदेश
  2. B) Haryana/हरियाणा
  3. C) Madhya Pradesh/मध्य प्रदेश
  4. D) Kerala/केरल

 Ans: Kerala/केरल 

6. NITI Aayog and Embassy of which country has signed a Statement of Intent on ‘Decarbonization and Energy Transition Agenda’?

NITI Aayog और किस देश के दूतावास ने डीकार्बोनाइजेशन एंड एनर्जी ट्रांजिशन एजेंडा पर एक वक्तव्य पर हस्ताक्षर किए हैं?

  1. A) France/ फ्रांस
  2. B) Sweden/स्वीडन
  3. C) Netherlands/नीदरलैंड
  4. D) Germany/ जर्मनी

 Ans: Netherlands/नीदरलैंड 

7. Who among the following has launched the Ambedkar Social Innovation & Incubation Mission under Venture Capital Fund for SCs with a view to promote innovation and enterprise?

निम्नलिखित में से किसने नवाचार और उद्यम को बढ़ावा देने के लिए एससी के लिए वेंचर कैपिटल फंड के तहत अंबेडकर सोशल इनोवेशन एंड इन्क्यूबेशन मिशन शुरू किया है?

  1. A) Anurag Thakur/अनुराग ठाकुर
  2. B) Amit Shah/अमित शाह
  3. C) Thawar Chand Gehlot/थावर चंद गहलोत
  4. D) Nitin Gadkari/नितिन गडकरी

Ans: Thawar Chand Gehlot/थावर चंद गहलोत 

8. Who among the following has virtually released a booklet on ‘COVID-19- Safe Workplace Guidelines for Industry’ in the presence of a Member (Health) in NITI Aayog, VK Paul?

निम्नलिखित में से किसने NITI Aayog, एक सदस्य (स्वास्थ्य)  VK पॉल  की उपस्थिति में  COVID-19- Safe Workplace Guidelines for Industry ’पर एक पुस्तिका  जारी की है?

  1. A) Nirmala Sitharaman/निर्मला सीतारमण
  2. B) ThawarChand Gehlot/थावरचंद गहलोत
  3. C) Amit Shah/अमित शाह
  4. D) Harsh Vardhan/ हर्षवर्धन

 Ans: Harsh Vardhan/ हर्षवर्धन 

9. In which of the following states has the Pirul power project with 25 kilowatt capacity been inaugurated?

निम्नलिखित में से किस राज्य में 25 किलोवाट क्षमता वाली पिरूल बिजली परियोजना का उद्घाटन किया गया है?

  1. A) Punjab/पंजाब
  2. B) Haryana/हरियाणा
  3. C) Uttarakhand/उत्तराखंड
  4. D) Madhya Pradesh/मध्य प्रदेश

Ans: Uttarakhand/उत्तराखंड

 10.Who among the following has become the new National President of Indo-American Chamber of Commerce (IACC)?

निम्नलिखित में से कौन इंडोअमेरिकन चैंबर ऑफ कॉमर्स (IACC) के नए राष्ट्रीय अध्यक्ष बने हैं?

  1. A) H. P Nanda/एच। पी। नंदा
  2. B) Harish Mahindra/) हरीश महिंद्रा
  3. C) Purnachandra Rao Surapaneni/ पूर्णचंद्र राव सुरपनै
  4. D) A. M. M. Arunachalam/A. M. M. अरुणाचलम

Ans: Purnachandra Rao Surapaneni/ पूर्णचंद्र राव सुरपनै

---------------------------------------------------------------------------------------------------------- Searchadda24.in केवल Education Purpose यानि शिक्षा के छेत्र के लिए बनाई गई Website है, और इस पर उप्लाब्थ पुस्तक/Study Materials/Notes/PDF/Books के मालिक हम नहीं है, न ही बनाया गया है, और न ही Scan किया गया है| हम शिर्फ़ Internet पर पहले से उप्लाब्थ Link और Study Materials को प्रदान करते है, यदि किसी भी तरह से हम कानून का उल्घंधन करते है, या फिर कोई भी समस्या हो, तो कृपया हमें Mail करे

0 comments:

Please do not enter any spam link in the comment box. Thank You