Tuesday, 6 October 2020

6 October 2020 Current Affairs in Hindi |Imp Current Affairs 2020 PDF |Target RRB NTPC Group D

 6  October 2020 Imp Current Affairs

6 October 2020 Current Affairs in Hindi |Imp Current Affairs 2020 PDF |Target RRB NTPC Group D

1. Who among the following will head the 3 member committee formed by the RBI to run and manage the daily affairs of Lakshmi Vilas Bank?

निम्नलिखित में से कौन आरबीआई द्वारा लक्ष्मी विलास बैंक के दैनिक मामलों को चलाने और प्रबंधित करने के लिए गठित 3 सदस्य समिति का प्रमुख होगा?

  1. A) Vasu Mohan/वासु मोहन
  2. B) Anuj Aggarwal/अनुज अग्रवाल
  3. C) Shakti Sinha/शक्ति सिन्हा
  4. D) Meeta Makhan/मीता माखन

 Ans: Meeta Makhan/मीता माखन 

2. Name the scheme announced by ICAR under the National Agricultural Higher Education Project (NAHEP) to promote potential technology solutions for enhancing farm mechanization with special emphasis on women-friendly equipment.

आईसीएआर द्वारा राष्ट्रीय कृषि उच्चतर शिक्षा परियोजना (एनएएचईपीके तहत घोषित योजना का नाम महिलाओं के अनुकूल उपकरणों पर विशेष जोर देने के साथ कृषि मशीनीकरण को बढ़ाने के लिए संभावित प्रौद्योगिकी समाधानों को बढ़ावा देना है।

  1. A) KRISHI-KARMA
  2. B) KRISHI-UTTAHAN
  3. C) KRITAGYA
  4. D) KRISHI-Dhan

Ans: KRITAGYA

3. The government of which state has developed a mobile app through which air passengers can download forms, fill it up, and show it at airports to avoid delay in completing formalities for COVID-19 test?

किस राज्य की सरकार ने एक मोबाइल ऐप विकसित किया हैजिसके माध्यम से हवाई यात्री फॉर्म डाउनलोड कर सकते हैंउसे भर सकते हैंऔर COVID-19 परीक्षण की औपचारिकताएं पूरी करने में देरी से बचने के लिए हवाई अड्डों पर दिखा सकते हैं?

  1. A) Kerala/ केरल
  2. B) Uttar Pradesh/उत्तर प्रदेश
  3. C) Haryana/हरियाणा
  4. D) Assam/असम

Ans: Assam/असम

4. Who among the following has become the new brand ambassador of Kerala startup Entri?

निम्नलिखित में से कौन केरल स्टार्टअप एंट्री का नया ब्रांड एंबेसडर बन गया है?

  1. A) Rohit Sharma/रोहित शर्मा
  2. B) Hardik Pandya/हार्दिक पांड्या
  3. C) KL Rahul/केएल राहुल
  4. D) Robin Uthappa/रॉबिन उथप्पा

Ans: Robin Uthappa/रॉबिन उथप्पा 

 5. Who among the following has won his second Formula One race of 2020 with an easy victory at the Russian GP?

निम्नलिखित में से किसने रूसी जीपी पर आसान जीत के साथ 2020 की अपनी दूसरी फॉर्मूला वन रेस जीती है?

  1. A) Sebastian Vettel/सेबस्टियन वेट्टेल
  2. B) Charles Leclerc/चार्ल्स लेक्लेर
  3. C) Valtteri Bottas/वाल्टेरी बोटास
  4. D) Max Verstappen/मैक्स वेरस्टैपेन

Ans: Valtteri Bottas/वाल्टेरी बोटास (FINLAND) 

6. Who among the following has won the AIFF Women’s Footballer of the Year Award 2019-20?

निम्नलिखित में से किसने वर्ष 2019-20 का एआईएफएफ महिला फुटबॉलर जीता है?

  1. A) Ashalata Devi/आशालता देवी
  2. B) Kamala Devi/कमला देवी
  3. C) Sasmita Malik/सस्मिता मलिक
  4. D) Sanju/संजू

Ans: Sanju/संजू (GURPREET SINGH SANDHU in Men) 

 7. Which of the following states has set up the First Conservation Centre For Vulture on the lines of Haryana’s Pinjore vulture conservation and breeding centre?

निम्नलिखित में से किस राज्य ने हरियाणा के पिंजौर के गिद्ध संरक्षण और प्रजनन केंद्र की तर्ज पर प्रथम संरक्षण केंद्र स्थापित किया है?

  1. A) Karnataka/कर्नाटक
  2. B) Kerala/केरल
  3. C) Madhya Pradesh/मध्य प्रदेश
  4. D) Uttar Pradesh/उत्तर प्रदेश

Ans: Uttar Pradesh/उत्तर प्रदेश 

8. According to a recent statement by health minister Dr Harsh Vardhan Govt, the government is aiming to increase the health care spending from 1.15 to 2.5% of GDP by which of the following year?

स्वास्थ्य मंत्री डॉ। हर्षवर्धन सरकार के एक हालिया बयान के अनुसारसरकार का लक्ष्य है कि अगले वर्ष तक जीडीपी में स्वास्थ्य देखभाल खर्च को 1.15 से बढ़ाकर 2.5% कर दिया जाए?

  1. A) 2027
  2. B) 2026
  3. C) 2024
  4. D) 2025

Ans:2025 

9. The government of which state has bagged 8 awards for the Garib Kalyan Rozgar Abhiyan launched by the Department of Drinking Water and Sanitation under the Union Ministry of Jal Shakti?

केंद्रीय जल मंत्रालय के तहत पेयजल और स्वच्छता विभाग द्वारा शुरू किए गए गरीब कल्याण रोज़गार अभियान के लिए किस राज्य की सरकार ने 8 पुरस्कार प्राप्त किए हैं?

  1. A) Punjab/पंजाब
  2. B) Kerala/केरल
  3. C) Madhya Pradesh/मध्य प्रदेश
  4. D) Uttar Pradesh/उत्तर प्रदेश

Ans: Uttar Pradesh/उत्तर प्रदेश 

10. The government of which state has announced the Gan Samragni Lata Mangeshkar award for 2020-21 to veteran female playback singer Usha Mangeshkar?

किस राज्य की सरकार ने अनुभवी महिला गायिका उषा मंगेशकर को 2020-21 के लिए गण समृद्धि लता मंगेशकर पुरस्कार देने की घोषणा की है?

  1. A) Punjab/पंजाब
  2. B) Haryana/हरियाणा
  3. C) Maharashtra/महाराष्ट्र
  4. D) Madhya Pradesh/मध्य प्रदेश

Ans: Maharashtra/महाराष्ट्र

11. What is the amount of the first installment released by the Central government for Paddy procurement in three states under MSP Scheme?

एमएसपी योजना के तहत तीन राज्यों में धान खरीद के लिए केंद्र सरकार द्वारा जारी की गई पहली किस्त की राशि क्या है?

  1. A) 17,500 crore
  2. B) 18,000 crore
  3. C) 18,500 crore
  4. D) 19,444 crore

Ans: 19,444 crore 

12. According to Union Health Minister, around 20-25 crore people in India will be vaccinated by which month?

केंद्रीय स्वास्थ्य मंत्री के अनुसारभारत में लगभग 20-25 करोड़ लोगों को किस महीने तक टीका लगाया जाएगा?

a)March 2021

b)July 2021

c)December 2020

d)December 2021

Ans: July 2021 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------- Searchadda24.in केवल Education Purpose यानि शिक्षा के छेत्र के लिए बनाई गई Website है, और इस पर उप्लाब्थ पुस्तक/Study Materials/Notes/PDF/Books के मालिक हम नहीं है, न ही बनाया गया है, और न ही Scan किया गया है| हम शिर्फ़ Internet पर पहले से उप्लाब्थ Link और Study Materials को प्रदान करते है, यदि किसी भी तरह से हम कानून का उल्घंधन करते है, या फिर कोई भी समस्या हो, तो कृपया हमें Mail करे

0 comments:

Please do not enter any spam link in the comment box. Thank You