Friday, 2 October 2020

2 October 2020 Current Affairs in Hindi |Imp Current Affairs 2020 PDF |Target RRB NTPC Group D

 2  October 2020 Imp Current Affairs

2 October 2020 Current Affairs in Hindi |Imp Current Affairs 2020 PDF |Target RRB NTPC Group D

1. Which of the following Professional tennis players and former cricketer has added another string in a sporting event by winning a  golf tournament during the COVID-19 break?

निम्नलिखित में से कौन सा व्यावसायिक टेनिस खिलाड़ी और पूर्व क्रिकेटर ने COVID-19 ब्रेक के दौरान एक गोल्फ टूर्नामेंट जीतकर एक खेल कार्यक्रम में एक और तार जोड़ दिया है?

A) Elina Svitolina/एलिना स्वितोलिना

B) Petra Kvitova/पेट्रा क्वितोवा

C) Ashleigh Barty/एशलीघ बार्टी

D) Simona Halep/सिमोना हालेप

Ans: Ashleigh Barty/एशलीघ बार्टी 

2. The Chief Minister of which state has approved the ”Moksha Kalash Yojana-2020” to allow free bus travel to two members of a family to immerse ashes of their loved ones in the Ganga in Haridwar?

हरिद्वार में गंगा में अपने प्रियजनों की राख को विसर्जित करने के लिए किस राज्य के मुख्यमंत्री ने ‘मोक्ष कलश योजना –२०२०‘ को मंजूरी दी है?

A) Chattisgarh/छत्तीसगढ़

B) Uttar Pradesh/उत्तर प्रदेश

C) Madhya Pradesh/मध्य प्रदेश

D) Rajasthan/राजस्थान

Ans: Rajasthan/राजस्थान

3. A 17-Year-Old girl named Khushi Chindaliya has been appointed as Indian Green Ambassador to which of the following organizations?

ख़ुशी चिंदलिया नाम की एक 17 वर्षीय लड़की को निम्नलिखित में से किस संगठन में भारतीय हरित राजदूत के रूप में नियुक्त किया गया है?

A) IPCC

B) Greenpeace International

C) UNESCO

D) UNEP

 Ans: UNEP 

4. Who among the following has won the Golden Pen of Freedom, the annual press freedom award of the World Association of News Publishers?

निम्नलिखित में से किसने वर्ल्ड एसोसिएशन ऑफ़ न्यूज़ पब्लिशर्स का वार्षिक प्रेस स्वतंत्रता पुरस्कारगोल्डन पेन ऑफ़ फ़्रीडम जीता है?

A) Chani Guyot/चानी गयोट

B) Toyosi Ogouyse/तोयोसी ओगौयसे

C) Jineth Bedoya Lima/जिन्थ बेदोया लिमा

D) Cherilyn Ireton/चेरिलिन हिस्पनटन

Ans: Jineth Bedoya Lima/जिन्थ बेदोया लिमा 

5. Which of the following companies has manufactured and flagged off India’s first commercial Sonar Dome for Indian Navy?

निम्नलिखित में से किस कंपनी ने भारतीय नौसेना के लिए भारत के पहले वाणिज्यिक सोनार डोम का निर्माण और हरी झंडी दिखाई है?

A) Mahindra Group/महिंद्रा ग्रुप

B) Hero Group/हीरो ग्रुप

C) Tata Group/टाटा समूह

D) Kineco Limited,/किनको लिमिटेड,

Ans: Kineco Limited,/किनको लिमिटेड, 

6. Student from which of the following institution has won James Dyson India Award 2020 for his invention- ‘Earth Tatva’?

निम्नलिखित में से किस संस्थान के छात्र ने अपने आविष्कार– पृथ्वी तत्वके लिए जेम्स डायसन इंडिया अवार्ड 2020 जीता है?

A) IIT Guwahati/आईआईटी गुवाहाटी

B) NID Ahmedabad/एनआईडी अहमदाबाद

C) IIT Delhi/आईआईटी दिल्ली

D) IIM Ahmedabad/IIM अहमदाबाद

Ans: NID Ahmedabad/एनआईडी अहमदाबाद 

7. Who among the following has announced the launch of his new book, Kitchens of Gratitude?

निम्नलिखित में से किसने अपनी नई किताब किचन ऑफ ग्राटिट्यूड की शुरुआत की घोषणा की है?

A) Harpal Sokhi/हरपाल सोखी

B) Sanjeev Kapoor/संजीव कपूर

C) Vikas Khanna/विकास खन्ना

D) Ranveer Brar/रणवीर बराड़

Ans: Vikas Khanna/विकास खन्ना

8. Who is the only Indian actor to feature on Time’s 100 most influential list?

टाइम की 100 सबसे प्रभावशाली सूची में शामिल होने वाला एकमात्र भारतीय अभिनेता कौन है?

A) Amir Khan/आमिर खान

B) Amitabh Bachan/अमिताभ बचन

C) Akshay Kumar/अक्षय कुमार

D) Ayushmann Khurrana/आयुष्मान खुराना

Ans: Ayushmann Khurrana/आयुष्मान खुराना 

9. Who among the following has been Written the book ’Fauja Singh Keeps Going: The True Story of the Oldest Person to Ever Run a Marathon’?

निम्नलिखित में से किसने ‘’Fauja Singh Keeps Going: The True Story of the Oldest Person to Ever Run a Marathon लिखी है?

A) Kulwant Kaur/कुलवंत कौर

B) Mahipal Singh/महिपाल सिंह

C) Anand Prakash/आनंद प्रकाश

D) Simran Jeet Singh/सिमरन जीत सिंह

Ans: Simran Jeet Singh/सिमरन जीत सिंह 

10. Who has been appointed as the new administrator of PMC Bank by the Reserve Bank of India?

भारतीय रिजर्व बैंक द्वारा पीएमसी बैंक के नए प्रशासक के रूप में किसे नियुक्त किया गया है?

A) Sukesh Ranjan/सुकेश रंजन

B) Anand Mathur/आनंद माथुर

C) AK Dixit/एके दीक्षित

D) Surinderpal Singh/सुरिंदरपाल सिंह

Ans: AK Dixit/एके दीक्षित 

11. A district in which state has issued an alert over Congo fever?

किस जिले में कांगो बुखार को लेकर अलर्ट जारी किया गया है?

a)Madhya Pradesh /मध्य प्रदेश

b)Maharashtra /महाराष्ट्र

c)Karnataka/कर्नाटक

d)Uttar Pradesh /उत्तर प्रदेश

Ans: Maharashtra /महाराष्ट्र

---------------------------------------------------------------------------------------------------------- Searchadda24.in केवल Education Purpose यानि शिक्षा के छेत्र के लिए बनाई गई Website है, और इस पर उप्लाब्थ पुस्तक/Study Materials/Notes/PDF/Books के मालिक हम नहीं है, न ही बनाया गया है, और न ही Scan किया गया है| हम शिर्फ़ Internet पर पहले से उप्लाब्थ Link और Study Materials को प्रदान करते है, यदि किसी भी तरह से हम कानून का उल्घंधन करते है, या फिर कोई भी समस्या हो, तो कृपया हमें Mail करे

0 comments:

Please do not enter any spam link in the comment box. Thank You