Tuesday, 13 October 2020

13 October 2020 Current Affairs in Hindi |Imp Current Affairs 2020 PDF |Target RRB NTPC Group D

 13 October 2020 Imp Current Affairs

13 October 2020 Current Affairs in Hindi |Imp Current Affairs 2020 PDF |Target RRB NTPC Group D

1. Who among the following has won gold in the 10 meter air rifle event of International Online Shooting Championship?

निम्नलिखित में से किसने अंतर्राष्ट्रीय ऑनलाइन शूटिंग चैम्पियनशिप के 10 मीटर एयर राइफल स्पर्धा में स्वर्ण जीता है?

  1. A) Manu Bhaker/मनु भाकर
  2. B) Saurabh Chaudhury/सौरभ चौधरी
  3. C) Visnu Shivaraj Pandian/विष्णु शिवराज पांडियन
  4. D) Sanjeev Rajput/संजीव राजपूत

 Ans: Visnu Shivaraj Pandian/विष्णु शिवराज पांडियन 

2. Who among the following has launched the 100-day campaign to provide potable piped water in Schools and Anganwadi Centres?

निम्नलिखित में से किसने स्कूलों और आंगनवाड़ी केंद्रों में पीने योग्य पाइप्ड पानी उपलब्ध कराने के लिए 100-दिवसीय अभियान शुरू किया है?

  1. A) Prahlad Patel/प्रहलाद पटेल
  2. B) Amit Shah/अमित शाह
  3. C) Anurag Thakur/अनुराग ठाकुर
  4. D) Gajendra Singh Shekhawat/गजेंद्र सिंह शेखावत

 Ans: Gajendra Singh Shekhawat/गजेंद्र सिंह शेखावत 

3. The chief minister of Punjab has launched the construction of _______ rural stadiums and playgrounds in the state.

पंजाब के मुख्यमंत्री ने राज्य में _______ ग्रामीण स्टेडियमों और खेल के मैदानों के निर्माण का शुभारंभ किया है।

  1. A) 550
  2. B) 600
  3. C) 650
  4. D) 750

 Ans:750 

4. Which of the following institutions has launched a telemedicine system ‘iMediX’ to help patients receive assistance from doctors without having to go to hospitals or clinics?

निम्नलिखित में से किस संस्थान ने अस्पतालों या क्लीनिकों में जाने के बिना मरीजों को डॉक्टरों से सहायता प्राप्त करने में मदद करने के लिए एक टेलीमेडिसिन प्रणाली ‘iMediX’ शुरू की है?

  1. A) IIT Madras/IITमद्रास
  2. B) IIT Hyderabad/IIT हैदराबाद
  3. C) IIT Kharagpur/IIT खड़गपुर
  4. D) IIT Delhi/IIT दिल्ली

  Ans: IIT Kharagpur/IIT खड़गपुर 

5. Who among the following has launched the coffee table book ‘Bapu – The unforgettable’?

निम्नलिखित में से किसने कॉफी टेबल बुक बापू –  अविस्मरणीय‘ लॉन्च की है?

  1. A) Anurag Thakur/अनुराग ठाकुर
  2. B) Harsh Vardhan/हर्ष वर्धन
  3. C) Manish Sisodia/मनीष सिसोदिया
  4. D) Amit Shah/अमित शाह

Ans: Manish Sisodia/मनीष सिसोदिया 

6. The government of which state has decided to undertake a door-to-door survey to update non-agricultural property details through the NAP app?

किस राज्य की सरकार ने एनएपी ऐप के माध्यम से गैरकृषि संपत्ति के विवरण को अपडेट करने के लिए डोरटूडोर सर्वेक्षण करने का निर्णय लिया है?

  1. A) Chattisgarh/छत्तीसगढ़
  2. B) Kerala/केरल
  3. C) Madhya Pradesh/मध्य प्रदेश
  4. D) Telangana/तेलंगाना

Ans: Telangana/तेलंगाना 

7. Which of the following banks has launched the financial inclusion initiative named Gram Sampark Abhiyan?

निम्नलिखित में से किस बैंक ने ग्राम संपर्क अभियान नाम से वित्तीय समावेशन पहल शुरू की है?

  1. A) Axis Bank
  2. B) ICICI
  3. C) HDFC
  4. D) PNB

Ans: PNB 

8.  Name the project announced by the government to digitise all provident fund and pension related activities of the Coal Mines Provident Fund Organisation (CMPFO)?

कोल माइंस प्रोविडेंट फंड ऑर्गनाइजेशन (सीएमपीएफटीकी सभी भविष्य निधि और पेंशन संबंधी गतिविधियों को डिजिटल बनाने के लिए सरकार द्वारा घोषित परियोजना का नाम बताएं?

  1. A) Nirvay/निर्वैय
  2. B) Srishti/सृष्टि
  3. C) Sunidhi/सुनिधि
  4. D) Nischay/निश्चय

 Ans: Sunidhi/सुनिधि 

9. The Embassy of India in Nepal recently marked its _______ anniversary of Indian Technical and Economic Cooperation (ITEC) Day-2020 through a Webinar.

नेपाल में भारत के दूतावास ने हाल ही में एक वेबिनार के माध्यम से भारतीय तकनीकी और आर्थिक सहयोग (ITEC) दिवस -2020 की _______ वर्षगांठ को चिह्नित किया।

  1. A) 52nd
  2. B) 54th
  3. C) 55th
  4. D) 56th

Ans: 56th 

10. Which country has become the first nation to get Blue Flag certification for 8 beaches in the very first attempt?

किस देश ने पहले ही प्रयास में समुद्र तटों के लिए ब्लू फ्लैग प्रमाणन प्राप्त करने वाला पहला देश बन गया है?

a)Malaysia/ मलेशिया

b)Australia/ऑस्ट्रेलिया

c) India/भारत

d)Sri Lanka/श्रीलंका

Ans: India/भारत

11. Which nation’s cabinet has approved capital punishment for rape?

किस राष्ट्र की कैबिनेट ने बलात्कार के लिए मृत्युदंड को मंजूरी दी है?

a)India/भारत

b)Bangladesh/बांग्लादेश

c)Myanmar/म्यांमार

d)Nepal/नेपाल

 Ans: Bangladesh/बांग्लादेश 

12. Who won the men’s singles title in French Open 2020?

फ्रेंच ओपन 2020 में पुरुषों का एकल खिताब किसने जीता?

a)Rafael Nadal/राफेल नडाल

b)Novak Djokovic/नोवाक जोकोविच

c)Dominic Thiem/डोमिनिक थिएम

d)Roger Federer/रोजर फेडरर

 Ans: Rafael Nadal/राफेल नडाल 

13. Which state/ UT government has decided to exempt road tax on battery-operated vehicles?

किस राज्य केंद्रशासित प्रदेश सरकार ने बैटरी चालित वाहनों पर रोड टैक्स में छूट देने का निर्णय लिया है?

a)Uttar Pradesh / उत्तर प्रदेश

b)Delhi /दिल्ली

c)Maharashtra /महाराष्ट्र

d)Madhya Pradesh/मध्य प्रदेश

Ans: Delhi /दिल्ली
---------------------------------------------------------------------------------------------------------- Searchadda24.in केवल Education Purpose यानि शिक्षा के छेत्र के लिए बनाई गई Website है, और इस पर उप्लाब्थ पुस्तक/Study Materials/Notes/PDF/Books के मालिक हम नहीं है, न ही बनाया गया है, और न ही Scan किया गया है| हम शिर्फ़ Internet पर पहले से उप्लाब्थ Link और Study Materials को प्रदान करते है, यदि किसी भी तरह से हम कानून का उल्घंधन करते है, या फिर कोई भी समस्या हो, तो कृपया हमें Mail करे

0 comments:

Please do not enter any spam link in the comment box. Thank You